روش های کاهش خطا در برنامه mcnp

image

روش های کاهش خطا در برنامه mcnp

روش کاهش واریانس در mcnp چیست؟  

در این پست از سری مطالبی که در وب سایت پرتویار پیرامون آموزش کد هسته ای mcnp ارائه شده است. میخواهم در مورد روش های کاهش واریانس صحبت کنیم.

ایده اصلی روش کاهش واریانس این است که زمان محاسبات هر ذره( تاریخچه) را با ساده سازی هندسه یا فیزیک استفاده شده در مساله، کاهش دهد. استفاده از هر کدام از این روش های کاهش واریانس نیاز به درک صحیح از تالی دارد چرا که تغییر در هندسه یا فیزیک مساله می تواند روی خروجی برنامه موثر باشد. بنابراین قبل از اینکه کاربر به سراغ روش های کاهش واریانس برود باید مفاهیم تالی ها را با دقت بالایی فراگرفته باشد

برای مطالعه در مورد تالی ها کلیک کنید

تکنیک کاهش واریانس با انرژی، زمان و پنجره وزنی در mcnp

کارت CUT حداقل انرژی، زمان و وزن را مشخص می کند که در زیر آن آن ذره نابود می شود. 

CUT:p            j         0.075       $ kill photons with E < 75 keV

این دستور مشخص می کند که اگر انرژی فوتون به مقدار 75 کیلوالکترون ولت رسید، آن را نابود کند. بنابراین وقتی انرژی فوتون به این مقدار رسید این ذره نابود شده و ذره بعدی دنبال می شود. کارت CUT داری 5 مقدار می باشد که مقدار اول زمان، مقدار دوم انرژی و مقدار سوم و چهارم و پنجم مربوط به پنجره وزنی می باشد. در مثال بالا در مقدار زمان از حرف J استفاده شده است. این دستور به این معنی است که از مقدار پیشفرض در تعریف آن استفاده شود.

نکته:

در صورتی که بخواهیم کارت قطع را برای سلول های مختلف متفاوت لحاظ کنیم باید از دستور ELPT استفاده کنیم. دستور زیر یک نمونه از استفاده از دستور ELPT است.

ELPT:p    0.01     0.02     0.03          0.04       0.05            $ energy cutoffs

 

برای مطالعه کامل در مورد کد mcnp  کلیک کنید

تکنیک کارت قطع زمان و تاریخچه  در mcnp

کارت فیزیک برای تغییر در فرآیند های فیزیکی یک مساله بکار می رود. پارامتر های کارت فیزیک برای هر نوع ذره متفاوت است و بنابراین در صورتی که میخواهیم کارت فیزیک برای ذره های مختلف بکار ببریم باید جداگانه آنها را مورد مطالعه قرار دهیم. معمولترین پارامتر در کارت فیزیک به تغییر در انرژی بیشینه ذرات مربوط می شود. این مورد زمانی پیش می آید که از یک کارت ذره با انرژی بالا مثلا فوتون با انرژی 250 مگاالکترون ولت استفاده کنیم. 

کارت فیزیک نوترون  در mcnp

ساختار کارت فیزیک نوترون به صورت زیر است

PHYS:N  EMAX            EMCNF             IUNR              DNB

در این کارت پارامتر EMAX ماکزیمم انرژی قابل مدل سازی در mcnp است. با تغییر این مقدار می توانیم مقدار انرژی را تغییر دهیم.

کارت فیزیک فوتون  در mcnp

ساختار کارت فیزیک فوتون به صورت زیر است

PHYS:P  EMCPF      IDES         NOCOH         PNINT             NODOP

EMCPF  در این انرژی نیز بیان گر بیشینه انرژی در مورد ذره فوتون است.

کارت فیزیک الکترون  در mcnp

کارت فیزیک الکترون نیز برای تغییر در پارامترهای فیزیک الکترون استفاده می شود.

کارت فیزیک پروتون  در mcnp

کارت فیزیک پروتوننیز برای تغییر در پارامترهای فیزیک پروتوناستفاده می شود.

کارت فیزیک سایر ذرات  در mcnp

سایر ذرات قابل شبیه سازی از یک ساختار یکسان برای شبیه سازی در mcnp بهره می برند.  و فقط نوع ذرات در این کارت ها متغییر است.

برای مطالعه کامل در مورد کد mcnp  کلیک کنید

نکته پایانی

در این مطلب از وب سایت پرتویار سعی شد که نکاتی در مورد روش های کاهش واریانس در کد مونت کارلو mcnp خدمت شما عزیزان و کاربران توضیح داده شود اما این بدان معنی نیست که نیاز شما را از روش های کاهش واریانس به طور کامل برآورد می کند. بنابراین:

در صورتی که هر گونه سوالی در مورد روش های کاهش واریانس دارید می توانید در قسمت نظرات سوالات خود را بپرسید. پاسخ شما برایتان ارسال خواهید شد.

در صورتی که نیاز به مشاوره مستقیم دارید با شماره 09372846654 ( پرتویار) تماس بگیرید